Multifunctionele duizendpoot, de spin in het web, een alleskunner. Je bent flexibel, klantvriendelijk en dienstverlenend. Je hebt ervaring en een no-nonsense-mentaliteit. Nee, dit is niet een tekst gegrepen uit een openstaande vacature van een hoogwaardigheidsbekleder. Dit zijn de eigenschappen van een vrijwilliger binnen onze vereniging. Iemand die alles doet en alles ook wil doen, puur uit liefde voor zijn of haar club. 

Neem bijvoorbeeld Reint Nienhuis. Het viel me op dat elke keer als ik op de club vertoef, Reint er ook is. Moet je nagaan hoe vaak hij er ook is, als jij er niet bent. Ik was nieuwsgierig en vroeg hem wat hij allemaal bij de club deed. Daar had ik eigenlijk direct spijt van. Mijn kladblok bleek te klein en mijn schrijftempo te laag. 

Materiaalverzorger, achter de bar staan, wedstrijdsecretaris, keepertrainer, leider van het eerste elftal en nog zoveel meer. Dat begon allemaal in 1968, een jaar na de oprichting van de vereniging meldde Reint zich als keeper van het toenmalige C-elftal. Niemand wilde op doel staan, dus Reint deed het wel. In de loop van tijd doorliep Reint alle elftallen van de club. Het eerste, het tweede, het maakte voor hem allemaal niet uit. Waar iemand nodig was, daar was Reint ook. Rond zijn dertigste kwam daar ook het vrijwilligerswerk bij. 

 

Keeperstrainer was zijn eerste bezigheid, dit deed hij tot voor kort. Daar waar Reint en ik elkaar voor het eerst troffen. En keepers onderling, die kunnen het over het algemeen goed met elkaar vinden. Een aantal seizoenen heeft Reint zijn uiterste best gedaan om de doelmannen een stukje beter te maken. Dat is misschien niet helemaal gelukt, maar talent is nou eenmaal niet te koop.

 

Nu, 53 jaar later gaat Reint gaat nog altijd met net zoveel plezier naar het clubhuis als vroeger. De tijden veranderen, de activiteiten veranderen. Maar mijn respect voor vrijwilligers zoals Reint verandert nooit.